Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει δίαιτα με ενθουσιασμό, μόνο και μόνο για να βρεθείς λίγες εβδομάδες μετά απογοητευμένη, εξαντλημένη και – συνήθως – πεινασμένη; Αν αυτό το σενάριο σου φαίνεται οικείο, δεν είσαι μόνη. Το πρόβλημα δεν είναι η δύναμη της θέλησής σου. Είναι οι ίδιες οι δίαιτες.
(Για λόγους απλότητας και γιατί οι περισσότερες που με διαβάζετε είστε γυναίκες, χρησιμοποιώ στο κείμενο το θηλυκό γένος. Το περιεχόμενο όμως αφορά κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φύλο).

γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν
Οι δίαιτες αποτυγχάνουν… σχεδόν πάντα
Αν έχεις κάνει ποτέ δίαιτα, τότε ξέρεις πώς πάει: Στην αρχή όλα δείχνουν να δουλεύουν. Το νούμερο στη ζυγαριά πέφτει, παίρνεις θετικά σχόλια από το περιβάλλον σου, νιώθεις μια αίσθηση επιτυχίας. Μπορεί να σκέφτεσαι «επιτέλους, τα καταφέρνω». Και πράγματι, στην αρχή η πτώση του βάρους είναι συχνά εντυπωσιακή – ειδικά όταν η δίαιτα είναι πολύ περιοριστική. Το σώμα χάνει γρήγορα υγρά, γλυκογόνο και λίπος. Όλα μοιάζουν να πηγαίνουν τέλεια.
Μόνο που δεν κρατάνε.
Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν – και που η βιομηχανία της δίαιτας αποφεύγει να πει δυνατά – είναι πως τα στατιστικά είναι ξεκάθαρα: η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που χάνουν βάρος με δίαιτα, το ξαναπαίρνουν μέσα σε διάστημα 1 έως 2 ετών. Μάλιστα, δεν είναι ασυνήθιστο να πάρουν πίσω περισσότερο βάρος απ’ όσο έχασαν στην αρχή.
Σε μια μετα-ανάλυση 29 μακροπρόθεσμων μελετών απώλειας βάρους, περισσότερο από το 50% του χαμένου βάρους ανακτήθηκε εντός δύο ετών, ενώ στα πέντε χρόνια περισσότερο από το 80% του χαμένου βάρους είχε ανακτήθει, ανεξάρτητα από τον τρόπο που είχε χρησιμοποιηθεί για την απώλεια.
γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να διατηρήσεις το χαμένο βάρος;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος, τόσο περιβαλλοντικοί, όσο και λόγοι φυσιολογίας.
Το περιβάλλον γύρω σου, συνήθως προκαλεί παχυσαρκία
Τις τελευταίες δεκαετίες η βιομηχανοποίηση του συστήματος τροφίμων, περιλαμβάνει αυξημένη παραγωγή και εμπορία φθηνών, ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι μελετημένα και φτιαγμένα ώστε να είναι εξαιρετικά εθιστικά. Η υπερκατανάλωση τέτοιων τροφίμων θεωρείται πως συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.
[Σημείωση: θέλω εδώ να προσέξεις πως το πρόβλημα είναι η υπερκατανάλωση αυτών των τροφών, όχι γενικά η συνετή κατανάλωση].Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως πιο θερμιδικά πυκνά και πολύ λιγότερο υγιεινά/ θρεπτικά από τα μη, τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής και τα ψάρια. Τα τρόφιμα αυτά είναι επίσης συνήθως αρκετά φθηνά (τα θεωρώ πανάκριβα βέβαια, για το ότι συνήθως δεν έχουν καμία θρέψη!) και είναι άμεσα προσβάσιμα παντού.
Επιπλέον, όλο και λιγότεροι άνθρωποι ετοιμάζουν γεύματα στο σπίτι και λόγω έλλειψης χρόνου, επιλέγουν να τρώνε απέξω, είτε παραγγέλνοντας είτε τρώγοντας σε κάποιο εστιάτοριο. Οι μερίδες απέξω είναι συνήθως τουλάχιστον 30% μεγαλύτερες από αυτές που θα έτρωγες στο σπίτι και είτε επειδή δεν θες να πετάξεις το φαγητό είτε επειδή είσαι με παρέα, το πιθανότερο είναι πως θα φας σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού τελικά. Σε αυτό συμβάλλει επίσης το το φαγητό απέξω είναι συνήθως μαγειρεμένο με περισσότερο λίπος και αλάτι (και άρα είναι συνήθως πολύ νόστιμο).
Πρόσθεσε σε αυτά, το ότι οι περισσότεροι κάνουμε καθιστικές εργασίες και περπατάμε ελάχιστα, αφού η εξάπλωση των προαστίων απαιτεί μεταφορά με οχήματα, αντί για περπάτημα στη δουλειά, όπως ήταν το σύνηθες στο παρελθόν και έχεις μια καταπληκτική συνταγή για να πάρεις βάρος πριν το καταλάβεις.
Συνολικά, οι αλλαγές στο περιβάλλον διατροφής και σωματικής δραστηριότητας τείνουν να οδηγούν τα άτομα προς αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και μειωμένη δραστηριότητα, το οποίο μπορεί πιο εύκολο να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Φυσιολογικές αντιδράσεις στην απώλεια βάρους
Οι ξεπερασμένες οδηγίες προς τους ιατρούς και τους ασθενείς, δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι σχετικά μέτριες αλλαγές στη διατροφή θα οδηγήσουν σταθερά και προοδευτικά σε σημαντική απώλεια βάρους με ρυθμό περίπου 0,5 κιλού για κάθε 3500 θερμίδες συσσωρευμένου διατροφικού ελλείμματος θερμίδων.
Για παράδειγμα, μια μικρή καθημερινή μείωση θερμίδων (~300 kcal), θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους περίπου 13 κιλών σε ένα χρόνο, 18 κιλών σε 2 χρόνια, κ.λ.π. Τυχόν αποτυχία επίτευξης και διατήρησης των παραπάνω στόχων μακροπρόθεσμα, συνήθως αποδίδόταν “απλώς” στην κακή τήρηση των προβλεπόμενων αλλαγών στον τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα να στιγματίζεται περαιτέρω (πέρα από το στίγμα που υπόκεινται κάποιος όντας ήδη υπέρβαρος, ή παχύσαρκος) ο ασθενής, ως ασθενής που δεν διαθέτει θέληση, κίνητρο ή σθένος για να χάσει βάρος.
Το οποίο φυσικά δεν ισχύει, αφού είναι πλέον γνωστό ότι αυτοί οι υπολογισμοί είναι εντελώς λανθασμένοι, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης (δηλαδή της ενέργειας που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει ζωντανό), καθώς προχωράει η απώλεια βάρους. Επιπλέον εκτός από τις προσαρμογές στην ενεργειακή δαπάνη με την απώλεια βάρους, το σωματικό βάρος ρυθμίζεται και από ομοιοστατικά κυκλώματα αρνητικής ανάδρασης που επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής. Για παράδειγμα, όταν κάποιος ξεκινά αυστηρή δίαιτα και χάνει λίπος, πέφτουν τα επίπεδα λεπτίνης, ο εγκέφαλος θεωρεί ότι τα αποθέματα ενέργειας μειώνονται και γι’ αυτό αυξάνει την πείνα και μειώνει την ενεργειακή δαπάνη, ώστε το σώμα να ξαναπάρει βάρος.
Η απώλεια βάρους συνοδεύεται επίσης από επίμονες ενδοκρινικές/ ορμονικές προσαρμογές που αυξάνουν την όρεξη και μειώνουν τον κορεσμό, αντιστεκόμενοι έτσι στη συνεχιζόμενη απώλεια βάρους και συνωμοτώντας ενάντια στη μακροπρόθεσμη διατήρηση του βάρους. Συγκεκριμένα, έχει εκτιμηθεί ότι για κάθε κιλό χαμένου βάρους, η κατανάλωση θερμίδων μειώνεται κατά περίπου 20-30 kcal/ημέρα, ενώ η όρεξη αυξάνεται κατά περίπου 100 kcal/ημέρα πάνω από το βασικό επίπεδο πριν από την απώλεια βάρους.
Παρόλα αυτά τα προβλέψιμα φυσιολογικά φαινόμενα, η τυπική αντίδραση όλων είναι να κατηγορούμε τον εαυτό μας ως τεμπέλικο ή ότι δεν έχουμε θέληση, ενώ αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.
γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν
Ο ρόλος της σύνθεσης της διατροφής
Η αλλαγή στην αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών μιας δίαιτας (π.χ. πόσο λίπος, πόση πρωτεΐνη, πόσοι υδατάνθρακες) θα μπορούσε θεωρητικά να επηρεάσει πόσες θερμίδες τρώμε ή καίμε συνολικά και έτσι να οδηγήσει σε αλλαγή του σωματικού βάρους. Επίσης, η σύσταση της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες μας με τρόπο που ενδεχομένως να μεταβάλλει την τάση του σώματος να αποθηκεύει λίπος ή να αλλάζει το πώς νιώθουμε την πείνα και τον κορεσμό.
Τίποτα από αυτά δεν παραβιάζει τους νόμους της θερμοδυναμικής, γιατί κάθε αλλαγή στα ενεργειακά αποθέματα του σώματος (δηλαδή στη λιπώδη μάζα) προϋποθέτει αλλαγές είτε στην ενεργειακή πρόσληψη είτε στην ενεργειακή δαπάνη. Άρα, σε θεωρητικό επίπεδο, είναι δυνατό μια συγκεκριμένη δίαιτα να δημιουργεί μια πιο «ευνοϊκή» ορμονική ή μεταβολική κατάσταση για απώλεια βάρους.
Όλα αυτά όμως είναι θεωρητικά, στην πράξη σπάνια κάνουν τόση διαφορά. Ωστόσο, αυτή η ιδέα τροφοδοτεί τη βιομηχανία της δίαιτας και δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες σε άτομα με παχυσαρκία, γιατί αφήνει να εννοηθεί πως, αν απλώς βρουν τη «σωστή» δίαιτα, η απώλεια βάρους θα είναι εύκολη.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ξαναγίνει δημοφιλείς οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών ως ιδανικές για την απώλεια βάρους. Έχει υποστηριχθεί ότι αυτές οι δίαιτες διορθώνουν τις μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές που, υποτίθεται, προκάλεσαν οι επί δεκαετίες συστάσεις για διατροφή χαμηλών λιπαρών και υψηλών υδατανθράκων και άρα οδήγησαν στην επιδημία παχυσαρκίας.
Κεντρικό στοιχείο αυτής της λογικής είναι το λεγόμενο “μοντέλο παχυσαρκίας υδατανθράκων–ινσουλίνης“, σύμφωνα με το οποίο οι δίαιτες με υψηλούς υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση βάρους, επειδή αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη θεωρείται ότι προκαλεί αποθήκευση λίπους στον λιπώδη ιστό και την απομακρύνει από τη χρήση ως καύσιμο από τους μεταβολικά ενεργούς ιστούς. Αυτό περιγράφεται ως μια κατάσταση «κυτταρικής πείνας», η οποία δήθεν οδηγεί σε αυξημένη πείνα και μείωση της ενεργειακής δαπάνης. Με βάση αυτό το μοντέλο, μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών θα έπρεπε θεωρητικά να αντιστρέφει αυτές τις διαδικασίες και να οδηγεί σε εύκολη απώλεια βάρους.
(το προηγούμενο όνομα που χρησιμοποιούσα ήταν το Delicious Nutrients και επίσης χρησιμοποιούσα το επίθετο Πετρίδη, επειδή υπάρχει κι άλλη Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, διαιτολόγος.. ναι ξέρω, μαντάρα τα έχω κάνει, χαχα)
Ωστόσο, σημαντικά σημεία του μοντέλου υδατανθράκων–ινσουλίνης δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ελεγχόμενες μελέτες. Όταν συγκρίνουμε δίαιτες με την ίδια ακριβώς θερμιδική πρόσληψη, αλλά διαφορετική αναλογία υδατανθράκων και λιπαρών, οι διαφορές στη μεταβολική δαπάνη και στη μεταβολή του σωματικού λίπους είναι πολύ μικρές.
Παρόλα αυτά, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών μπορούν να οδηγήσουν σε αυθόρμητη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης και άρα σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα. Μετα-αναλύσεις για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικές από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, αλλά οι μέσες διαφορές είναι τόσο μικρές που δεν θεωρούνται κλινικά σημαντικές. Επιπλέον, το ότι τα πρότυπα απώλειας βάρους μοιάζουν πολύ μεταξύ των διατροφικών ομάδων σε τυχαιοποιημένες μελέτες υποδηλώνει ότι, σε πληθυσμιακό επίπεδο, δεν υπάρχει γενικό πλεονέκτημα μιας δίαιτας έναντι μιας άλλης ως προς τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πρόσληψη, δαπάνη ή απώλεια βάρους.
Σε αντίθεση με τη σχεδόν διαιτητική ισοδυναμία υδατανθράκων και λιπαρών, η διαιτητική πρωτεΐνη φαίνεται να επηρεάζει πιο καθαρά τη σύσταση σώματος κατά την απώλεια βάρους. Υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης σχετίζεται με καλύτερη διατήρηση της άλιπης μάζας και μια μικρή αύξηση του μεταβολισμού ηρεμίας. Δίαιτες με αυξημένη πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθούν περισσότερο στη διατήρηση της απώλειας βάρους, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από συνολικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό πιθανώς συνδέεται με το γεγονός ότι η πρωτεΐνη προκαλεί μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά (αν και όχι για όλους) και ίσως αυξάνει ελαφρά τη συνολική ενεργειακή δαπάνη.
Συνολικά δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες μελέτες που να δείχνουν ξεκάθαρη ανωτερότητα μιας συγκεκριμένης δίαιτας ως προς τη μέση απώλεια βάρους και υπάρχει μεγάλη ατομική διαφοροποίηση, αφού υπάρχουν άτομα που αναφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα με πολύ διαφορετικούς τύπους διαιτών. Ένα μέρος αυτής της διαφοροποίησης μπορεί να οφείλεται σε αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο είδος της δίαιτας και τη γενετική του ατόμου ή τη βασική του φυσιολογία, όπως η γενετική ευαισθησία που έχει στην ινσουλίνη. Οπότε τελικά είναι ξεκάθαρα θέμα του καθενός να βρει τι τελικά του ταιριάζει.
[Αν θέλεις βοήθεια να ανακαλύψεις με ποια διατροφή νιώθεις καλύτερα, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου πατώντας εδώ]Το ότι μια δίαιτα σου δούλεψε και έχασες βάρος, δε σημαίνει πως δεν θα το κατάφερνες με μια άλλη δίαιτα. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία όμως, δείχνει να έχει περισσότερη σχέση με παράγοντες όπως είναι το διατροφικό σου περιβάλλον, τα κοινωνικοοικονομικά σου στοιχεία, τυχόν ιατρικά θέματα και το αν έχεις κοινωνική υποστήριξη, παρά με την βιολογία. Επίσης μεγάλο ρόλο δείχνει να παίζει και το αν πχ μαγειρεύεις, ή το πόσες ώρες δουλεύεις (το οποίο προφανώς επηρεάζει και το πόσο μπορείς να ασχοληθείς σοβαρά με το τί τρως).
γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν
Και άρα τί μπορώ να κάνω για να χάσω βάρος και να το κρατήσω μακριά;
Αρχικά πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβεις πως το να κρατήσεις μακριά το χαμένο βάρος απαιτεί μακροπρόθεσμες αλλαγές και υποστήριξη. Δεν έχει νόημα απλά να κάνεις μια περιοριστική δίαιτα για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά να συνεχίσεις ό,τι έκανες πριν – είναι λίγο τρελό άλλωστε να περιμένεις πως θα έχεις διαφορετικά αποτελέσματα με την ίδια συμπεριφορά, δεν είναι;
Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης πως η συνεχής αλληλεπίδραση με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, όπως είναι οι διαιτολόγοι, ή η συμμετοχή σε κάτι ομαδικό (ιδανικά υπό την επιτήρηση κάποιου διαιτολόγου) για τουλάχιστον 1 έτος, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην διατήρηση του χαμένου βάρους, σε σχέση με θεραπείες που λήγουν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.
Άλλες τεχνικές, όπως είναι τα πιο συχνά και μικρά γεύματα, η συστηματική κατανάλωση πρωινού, η κατανάλωση επαρκών φυτικών ινών και νερού, η κατανάλωση περισσότερων σπιτικών γευμάτων, η διαχείριση του στρες, η συστηματική κίνηση/άσκηση και η καλή ποιότητα ύπνου, μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά στην μακροπρόθεσμη διατηρήση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Από την άλλη, περιορισμοί στην κατανάλωση κάποιων τροφών (χωρίς ιδιαίτερο ιατρικό λόγο), ή ακόμα χειρότερα ολόκληρων ομάδων τροφών, πχ γλυκών ή υδατανθράκων εν γένει, δεν είναι προφανώς βιώσιμη – αντιθέτως αποτελεί σίγουρη συνταγή για απογοήτευση και αποτυχία.
(το προηγούμενο όνομα που χρησιμοποιούσα ήταν το Delicious Nutrients και επίσης χρησιμοποιούσα το επίθετο Πετρίδη, επειδή υπάρχει κι άλλη Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, διαιτολόγος.. ναι ξέρω, μαντάρα τα έχω κάνει, χαχα)
Δεν χρειάζεται συμπεριφορική “τελειότητα”, χρειάζεται συνέπεια και ψυχραιμία όταν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως θα υπολόγιζες.
Η νοοτροπία “όλα ή τίποτα” είναι το πιο κλασσικό παράδειγμα, κατά το οποίο κάποιος ξεκινάει μια αυστηρή δίαιτα την Δευτέρα, την Πέμπτη κάποιος του προσφέρει ένα γλυκό και αυτό, λόγω ακριβώς της υπερβολικής στέρησης που έχει υποστεί, τον οδηγεί στο να νιώσει τεράστια απογοήτευση και ματαίωση και τον οδηγεί στο να φάει ό,τι βρει, μέχρι την επόμενη Δευτέρα, που βρίσκει την επόμενη δίαιτα. Πρόκειται για έναν αέναο φαύλο κύκλο, ο οποίος μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, όχι μόνο στο βάρος, αλλά κυρίως στην υγεία και την ψυχική κατάσταση σου.
Μπορείς να δεις περισσότερα για την νοοτροπία αυτή, στο βίντεο που ακολουθεί:
Αν όμως ποτέ δεν προσπαθήσεις να κάνεις μια πολύ περιοριστική δίαιτα και απλά φας το γλυκό, όταν στο κεράσουν (αν το θες), το ευχαριστηθείς και μετά συνεχίσεις να τρως φυσιολογικά, επιλέγοντας θρεπτικά, ισορροπημένα γεύματα, κάνοντας παράλληλα και όσα άλλα ξέρεις πως θα σε βοήθησουν να ζήσεις υγιής για πολλά χρόνια (νερό, ύπνος, κίνηση, φίλοι, επαφή με την φύση, κλπ), τότε σταδιακά θα αποκτήσεις ξανά μια καλή σχέση με το φαγητό και το σώμα σου και η απώλεια βάρους θα ακολουθήσει.
Ναι ξέρω, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Αλλά είναι πιο απλό από όσο νομίζεις και έφτιαξα αυτή την σελίδα για να βοηθήσω όποιον έχει κουραστεί από τις δίαιτες και όλους τους συμπεριφορικούς περιορισμούς που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια (πχ ότι πρέπει να πηγαίνεις να κάνεις βάρη σώνει και ντε, ή ότι πρέπει κάθε σου γεύμα να έχει τουλάχιστον χ γραμμάρια πρωτεΐνης, κλπ κλπ). Όχι, για μένα αυτό δεν είναι ζωή. Προφανώς και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για το σώμα μου, τον περισσότερο χρόνο και θα κινούμαι, θα πίνω νερό, θα προσπαθώ να διαχειρίζομαι το στρες, να κοιμάμαι καλά και να τρώω ισορροπημένα γεύματα, αλλά αρνούμαι να ζήσω άλλο με φόβο και ενοχές και τύψεις.
Θα φάω και το ετοιματζίδικο μπισκότο που μου αρέσει, και τα μακαρόνια της θείας μου στα οικογενειακά τραπέζια (βάζει 10 κιλά τυρί και νομίζω κάνα κιλό κρέμα γάλακτος σε κάθε ταψί, χαχαχα) και τις τούρτες της μαμάς μου (ακολουθούν φωτογραφίες από τις δημιουργίες της να δείτε τί ταλεντάρα είναι στην ζαχαροπλαστική – κι όχι μόνο) και θα περάσω πολλά σαββατοκύριακα να σαπίζω στον καναπέ βλέποντας σειρές (ιδίως τον χειμώνα, τρέχτε εσείς να κάνετε μαραθώνιους και crossfit/active recovery – εγώ θέλω potato couch recovery, συνήθως αγκαλιά με ένα σακούλι πατάτακια) και γενικά θα ζήσω την ζωή μου, όπως θέλω, χωρίς να αγχώνομαι για τις θερμίδες, τα γραμμάρια και το βάρος μου.
Για να μη παρεξηγηθώ, δεν θα φάω όλο το σακούλι με τα πατατάκια, το μοιραζόμαστε με τον άντρα μου και συνήθως τρώμε κάτι λίγο περισσότερο από το μισό. Από τα μακαρόνια της θείας θα φάω μια μικρή ποσότητα γιατί μια φορά που έβαλα πιο πολλά, μετά ανακατευόμουν από το πολύ λίπος (έχω συνηθίσει να τρώω υγιεινά) και από τις τούρτες συνήθως θα φάω επίσης λίγο. Αλλά παρότι τα τρώω σε σχετικά μικρές ποσότητες όλα, τα απολαμβάνω χίλιες φορές περισσότερο από παλιά που μπορεί να έτρωγα την δεκαπλάσια ποσότητα, απλά γιατί ήμουν πιεσμένη από την όποια δίαιτα ακολούθουσα και έβρισκα αφορμή να “ξεσκάσω” τρώγοντας.
Και δεν βασανίζω το σώμα μου μετά, αφού πάρα πολύ σπάνια πια θα είμαι δυσάρεστα φουσκωμένη και σκασμένη από το φαγητό – μπορώ πάντα να ξαναφάω όταν ξαναπεινάσω (ναι ακόμα και μισή ώρα μετά) και έχω μόνιμα ενέργεια για να κάνω όλα όσα θέλω (αφού ούτε είμαι ξενηστικωμένη γιατί δεν τρώω, ούτε είμαι σκασμένη γιατί έχω φάει ό,τι βρήκα μπροστά μου). Και για πρώτη φορά στην ζωή μου, στα 47 μου χρόνια, διατηρώ ένα βάρος με το οποίο νιώθω καλά, με ενέργεια και χωρίς να κάνω δίαιτα.
Αν θέλεις κι εσύ να το βιώσεις αυτό, φρόντισε να επισκέπτεσαι συχνά αυτό το blog!
γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν
Η αληθινή επιτυχία μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής είναι η φροντίδα του σώματός σου
Ενώ η πίεση να μικρύνουμε τα σώματά μας, είναι πολύ αληθινή και ..παντού (σε τίτλους άρθρων: “φάε αυτά τα 5 τρόφιμα για να χάσεις βάρος”, στο σχόλιο του συναδέλφου σου “πω πω τί όμορφη που είσαι! Έχασες βάρος ε;”, ή στις συζητήσεις με τους φίλους στις οποίες κάποιος δηλώνει “Α εγώ δεν τρώω υδατάνθρακες πια και νιώθω καλύτερα από ποτέ!”) η αλήθεια είναι η εξής: Καμία δίαιτα δεν θα σε διδάξει να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου.
Η κουλτούρα της δίαιτας ευδοκιμεί σε ατελείωτους κύκλους που μας κάνουν να αντιπαθούμε τον εαυτό μας — υπάρχει λόγος που η αγορά υπηρεσιών απώλειας βάρους (aka βιομηχανία της δίαιτας) συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, το να μάθεις να φροντίζεις το σώμα σου και να μάθεις να αποσυνδέεις την αυτοεκτίμηση ή την αξία σου με ένα μικρότερο σώμα, μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις μια ζωή ελευθερίας.
Η καλύτερη «δίαιτα» είναι αυτή που σου επιτρέπει να απολαμβάνεις ελεύθερα μια μεγάλη ποικιλία τροφών για θρέψη και χαρά!
👉 Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διατροφή χωρίς δίαιτες; Ακολούθησέ με στο Instagram για ιδέες, tips και έμπνευση γύρω από την anti-diet φιλοσοφία!
✨ Και αν νιώθεις ότι θα ήθελες πιο προσωπική καθοδήγηση, μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις μαζί μου για πιθανή συνεργασία. Μπορείς να δεις το βιογραφικό μου εδώ.
Επιμέλεια κειμένου (ή συνταγής): Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Φλώρου, Διαιτολόγος BSc
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή αναπαραγωγή του παρόντος περιεχομένου χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια – και χωρίς σαφή αναφορά στο antidiet.gr ως πηγή.
Θες να ενημερώνεσαι για κάθε νέα ανάρτηση; Γράψε το email σου και θα σου έρχεται ειδοποίηση κάθε φορά που ανεβαίνει κάτι καινούργιο στο antidiet.gr.
ΘΕΛΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ;
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
Αναφορές
Hall, K.D. and Kahan, S. (2018) ‘Maintenance of lost weight and long-term management of obesity’, Medical Clinics of North America, 102(1), σελ. 183–197. Διαθέσιμο στο DOI: 10.1016/j.mcna.2017.08.012.
γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν γιατί οι δίαιτες δεν δουλεύουν

Σχόλια