Το γλυκό κυδώνι είναι από αυτά τα θαυμαστά πράγματα που στέκονται άνετα παντού: πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι για πρωινό, σε φέτα γραβιέρας για μεζεδάκι, ή σκέτο, όπως το θέλει η παράδοση, για να πεις «καλωσόρισες» σε φίλους. Αν ψάχνεις λοιπόν συνταγή για υπέροχο, μελωμένο και πανεύκολο γλυκό κυδώνι χωρίς ζάχαρη, μόλις την βρήκες.
Θα χρειαστείτε τα εξής:
Υλικά
1 κιλό κυδώνια (χωρίς το σκληρό στην μέση)
600 γρ μέλι (πιθανά να γίνεται με αντίστοιχη ποσότητα από γλυκαντικό στέβια: ερυθριτόλη 1:1, αλλά δεν ξέρω μήπως κρυσταλλώσει λίγο όταν κρυώσει ή μήπως δεν κρατήσει πολύ στο ψυγείο, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε)
210 γρ χυμό πορτοκάλι
Νερό
1 μεγάλο ξύλο κανέλλας
Ελάχιστο γαρύφαλλο σε σκόνη
Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Πλύνε πολύ καλά τα κυδώνια τρίβοντάς τα με συρματάκι ή σκληρό σφουγγάρι ώστε να φύγει εντελώς το χνούδι. Κόψε τα στα 4 (με προσοχή μη κοπείς, είναι πολύ σκληρά!) και αφαίρεσε το σκληρό κομμάτι στην μέση. Άφησε την φλούδα, καθάρισε μόνο τυχόν μαύρα σημεία ή κάτι άλλο περίεργο. Τριψ’τα στο χοντρό του τρίφτη (ή ειδικό κόπτη για μούλτι, αν έχεις).
Βάλε τα σε μια κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον χυμό λεμόνι και κάλυψε τα με περίπου 400 – 600 γρ νερό. Σιγόβρασε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 με 50 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αν το νερό εξατμιστεί πριν μαλακώσουν, πρόσθεσε λίγο ακόμη ζεστό νερό.Προτιμάμε να προσθέσουμε λίγο νερό παρά να γίνουν σούπα. Όταν έχει μείνει λίγο υγρό σαν σιρόπι και έχουν μαλακώσει και τα κυδώνια, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσουν εντελώς.
Όταν έχει κρυώσει εντελώς, έλεγξε αν είναι όσο πηχτό θέλεις. Αν δεν είναι, βράσ’το ξανά για λίγο και αφησέ το πάλι να κρυώσει. Όταν είναι όπως θέλεις, ρίξε τον χυμό από μισό λεμόνι και ανακάτεψε πολύ καλά, πριν αποθηκεύσεις το γλυκό σε βάζα.
Τα βάζα πρέπει να τα έχεις πλύνει και στεγνώσει καλά πριν τα χρησιμοποιήσεις και πρέπει να τα έχεις περάσει και από προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου αέρα για τουλάχιστον 10 λεπτά για να αποστειρωθούν (με τα καπάκια μαζί).
Το γλυκό το φυλάς στο ψυγείο.
Βγάζει περίπου 1.5 κιλό γλυκό.
Διατροφικές πληροφορίες
Στα 100 γρ έχει περίπου 160 θερμίδες με 44 γρ υδατάνθρακα, 0 γρ λίπους και 0 γρ πρωτεΐνης.
👉 Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διατροφή χωρίς δίαιτες; Ακολούθησέ με στο Instagram για ιδέες, tips και έμπνευση γύρω από την anti-diet φιλοσοφία!
✨ Και αν νιώθεις ότι θα ήθελες πιο προσωπική καθοδήγηση, μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις μαζί μου για πιθανή συνεργασία. Μπορείς να δεις το βιογραφικό μου εδώ.
Επιμέλεια κειμένου (ή συνταγής): Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Φλώρου, Διαιτολόγος BSc
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή αναπαραγωγή του παρόντος περιεχομένου χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια – και χωρίς σαφή αναφορά στο antidiet.gr ως πηγή.
Θες να ενημερώνεσαι για κάθε νέα ανάρτηση; Γράψε το email σου και θα σου έρχεται ειδοποίηση κάθε φορά που ανεβαίνει κάτι καινούργιο στο antidiet.gr.
ΘΕΛΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ;
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
γλυκό κυδώνι γλυκό κυδώνι γλυκό κυδώνι γλυκό κυδώνι γλυκό κυδώνι γλυκό κυδώνι

Σχόλια