Πίνακας περιεχομένων

Ψάχνεις πιο υγιεινά, αλλά πολύ νόστιμα μελομακάρονα; Αυτά τα μελομακάρονα με βρώμη, είναι σίγουρο πως θα σε ικανοποιήσουν!

Θέλω όμως πριν δώσω τη συνταγή, να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό. Το ότι προτείνω κάποιες πιο υγιεινές συνταγές στο blog αυτό, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να φας και τις συμβατικές, αν το επιθυμείς, ή αν τύχει. Απλά δίνω εναλλακτικές συνταγές, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν στην γεύση και την υφή από τις κανονικές, οι οποίες είναι συνήθως πιο θρεπτικές και πιο χορταστικές από τις συμβατικές (επειδή περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες).

Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν πρέπει, ή δεν μπορείς να προτιμάς τελικά τις κανονικές – όλα είναι θέμα γούστου, ούτε πως πρέπει να νιώθεις τύψεις ή ενοχές, επειδή έφαγες την συμβατική εκδοχή.

Γιατί να τα φτιάξεις;

Αν ψάχνεις ένα μελομακάρονο «μπουκίτσα» που να θυμίζει Χριστούγεννα, αλλά να μην είναι βουτηγμένο στη ζάχαρη και στο βούτυρο, αυτά τα μελομακάρονα βρώμης είναι ό,τι πρέπει. Είναι αρωματικά, ζουμερά (αν τα αφήσεις λίγο παραπάνω στο σιρόπι), με ωραία μαστιχωτή υφή και γίνονται πανεύκολα, χωρίς μίξερ. Ιδανικά για τον καφέ, για το ταπεράκι στο γραφείο ή για να έχεις κάτι «γιορτινό», αλλά και θρεπτικό στο σπίτι.

Τα συγκεκριμένα μελομακάρονα είναι λίγο πιο θρεπτικά από τα κλασικά, κυρίως χάρη στη βρώμη και το ελαιόλαδο. Η βρώμη δίνει φυτικές ίνες, που βοηθούν να χορτάσεις για περισσότερη ώρα και να έχεις πιο ήπια άνοδο στο σάκχαρο, σε σχέση με ένα συμβατικό μελομακάρονο. Το ελαιόλαδο από την άλλη προσφέρει καλά λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα, που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.

Τα καρύδια που βάζεις από πάνω προσθέτουν κι αυτά καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και λίγη πρωτεΐνη, ενώ το μέλι στο σιρόπι, παρότι παραμένει σάκχαρο (είναι γλυκό, δεν το βαφτίζουμε σαλάτα 😄), περιέχει και μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Υλικά (για 42 μελομακάρονα – μπουκίτσες)

Για τα μελομακάρονα:

250 γρ βρώμη αλεσμένη ή αλεύρι βρώμης έτοιμο (εγώ έβαλα αλεσμένη) – αν έχετε θέμα με την γλουτένη, υπάρχει και χωρίς γλουτένη

115 γρ φυσικό χυμο πορτοκάλι (από ένα μεγάλο πορτοκάλι ήταν)

95 γρ ελαιόλαδο

1 κ.γ. κανέλα

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/4 κ.γ. κάρδαμο

Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά, αλλά βάλτε το)

Για το σιρόπι:

200 γρ μέλι

200 γρ νερό

1 ξύλο κανέλλας

Φλούδα ή ξύσμα πορτοκαλιού

Για διακόσμηση:

Λίγα καρύδια

μελομακάρονα με βρώμη

Εκτέλεση

Ξεκινάς πρώτα με το σιρόπι: βάζεις όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Το αφήνεις να πάρει μία βράση (προσοχή, φουσκώνει) και μετά το αποσύρεις από τη φωτιά. Το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά, γιατί θέλεις το σιρόπι κρύο όταν θα βουτήξεις μέσα τα μελομακάρονα.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160–170°C στον αέρα.

Σε ένα μπολ ανακατεύεις όλα τα υλικά για τα μελομακάρονα μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο, πηκτό μείγμα. Δεν ζυμώνεις, απλά ανακατεύεις καλά.

Πλάθεις μικρά μπαλάκια, τα οποία απλώνεις λίγο με τα χέρια σου. Αν θέλεις, κάνεις σχέδιο από πάνω με ένα πιρούνι. Τα τοποθετείς σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνεις στους 170°C στον αέρα για περίπου 20–30 λεπτά. Ανάλογα με τον φούρνο σου μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο· εγώ τα γύρισα περίπου στα 15 λεπτά γιατί έχω φούρνο γκαζιού με τη φωτιά υποχρεωτικά από κάτω, εσύ όμως δες τα.

Μόλις ψηθούν, τα ρίχνεις για λίγο ή για περισσότερο χρόνο μέσα στο κρύο σιρόπι, ανάλογα με το πόσο μαλακά ή πιο σκληρά τα θέλεις.

Σερβίρεις, διακοσμώντας με σπασμένα καρύδια.

Καλή επιτυχία – αν και είναι πανεύκολα! 🧡

Πώς να τα διατηρήσεις;

Για να διατηρήσεις τα μελομακάρονά σου όσο γίνεται πιο φρέσκα, άσε τα πρώτα να κρυώσουν τελείως μετά το ψήσιμο και το σιρόπιασμα και μετά βάλε τα σε ένα κουτί ή τάπερ που κλείνει καλά. Κράτησέ τα σε δροσερό, σκιερό σημείο της κουζίνας (όχι πάνω σε καλοριφέρ ή δίπλα στο φούρνο), ώστε να μην μαλακώσουν υπερβολικά ή ξεραθούν.

Ιδανικά, καταναλώνονται μέσα σε 5–7 μέρες και τις πρώτες 2–3 μέρες είναι συνήθως στην καλύτερή τους υφή και γεύση. Αν μετά από μερικές μέρες σου φανούν λίγο πιο στεγνά, μπορείς να τα «φρεσκάρεις» ραντίζοντάς τα με λίγο από το σιρόπι που τυχόν περίσσεψε ή με ελάχιστο ζεστό μέλι διαλυμένο με λίγο νερό.

Αν τα φτιάξεις, πες μου στα σχόλια πώς σου φάνηκαν ή στείλε μου φωτογραφία στο Instagram – λατρεύω να βλέπω τις δικές σου εκδοχές. Και να θυμάσαι: δεν χρειάζεται να είναι «τέλεια» για να είναι απολαυστικά. 💛

👉 Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη διατροφή χωρίς δίαιτες; Ακολούθησέ με στο Instagram για ιδέες, tips και έμπνευση γύρω από την anti-diet φιλοσοφία!

✨ Και αν νιώθεις ότι θα ήθελες πιο προσωπική καθοδήγηση, μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις μαζί μου για πιθανή συνεργασίαΜπορείς να δεις το βιογραφικό μου εδώ.

Επιμέλεια κειμένου (ή συνταγής): Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου – Φλώρου, Διαιτολόγος BSc

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή αναπαραγωγή του παρόντος περιεχομένου χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια – και χωρίς σαφή αναφορά στο antidiet.gr ως πηγή.

ΘΕΛΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΙΤΕΣ;  
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ